Smuss.org

Open for business

Electronic Literature Collection vol. 2

without comments

Electronic Literature Organization har nettopp lansert deres Electronic Literature Collection vol. 2, som følger i fotsporene til Electronic Literature Collection vol. 1 fra 2006. Elektronisk litteratur er kort fortalt litteratur som er skapt digitalt og som presenteres digitalt. ELO definerer elektronisk litteratur som “works with important literary aspects that take advantage of the capabilities and contexts provided by the stand-alone or networked computer.” Og se denne lille videoen:

Slike verker kan være alt fra hypertekstfiksjon som Afternoon, a story av Michael Joyce, poesigeneratorer som ppg256 av Nick Montfort, interaktiv fiksjon som Galatea av Emily Short, spill-lignende opplevelser som The 12 labours of the internet user av Serge Bouchardon. Eller visuell poesi som leker med både typografi, tekst og rom som Wordscapes & Letterscapes av Peter Cho. Eller 88 Constellations for Wittgenstein (to be played with the left hand) av David Clarck som jeg oppdaget gjennom Scott Rettbergs spalte i Vagant 4/2010 (engelsk versjon kan leses her)  Og for ikke å glemme det one-of-a-kind fantastiske Façade av Michael Mateas og Andrew Stern (Sjekk det ut, funker dessverre ikke på dagens mac-er …).

En skjermdump av 88 Constellations for Wittgenstein

Elektronisk litteratur har frem til nå vært et snevert litterært felt, men med nye datamaskiner som iPad har flere oppdaget at litteratur kan være mer enn bare tekst (og kanskje bilder) i en bok. Flere barnebøker er blitt publisert som interaktive applikasjoner, selv om de fremdeles i stor grad lar seg begrense av bokens form så har mange av de interaktive elementer, animasjoner og lyder som gir merverdi til leseopplevelsen. Også har man litterære applikasjoner som har kastet av seg bokens “åk” og eksperimenterer med hvordan man kan fortelle historier på en berøringsskjerm, f.eks. Strange Rain som Binka av Elefantzonen har skrevet fint om.

Skjermskudd av ppg256-1 av Nick Montfort

Så sjekk ut ELC2, kanskje du finner noe du liker?

Written by Thlom

February 16th, 2011 at 1:25 am

Leave a Reply